fb pixel

Hoe moet je een eend bereiden?

Haal het gokken uit je bereiding. In de recepten op deze site lees je dat je een eendenborstfilet ca. 10 minuten bakt. Dat is best tricky als je misschien voor het eerst met dit lekkere stuk vlees werkt. Jij wilt natuurlijk dat het vlees mals bereid is. Een doorgebakken of juist te rauw stuk vlees wil niemand eten.
Daarom helpen wij je graag een handje om je eenden vlees zo mals en lekker mogelijk klaar te maken.

Wat je hiervoor moet weten is de kerntemperatuur van het eenden vlees. Hier onder staan ze voor je beschreven.

Kerntemperatuur van eenden vlees

Medium 65°C – 69°C is een goede temperatuur voor een eendenborst filet. Het vlees is roze vanbinnen en dus sappig en mals.
Done 70°C – 78°C houd je aan als je zeker wilt zijn dat het vlees gaar is. Dit kan voor een eenden burger zijn. Het vlees is iets minder zacht en sappig.
Well done 79°C – 82°C gebruik je als je het vlees door gegaard wilt. Het laat goed los van het bot. Goede temperatuur voor de Pekingeend bereiding of de eendenbout.

Temperatuur en kernthermometer

Waarom zou ik mijn vlees meten met een thermometer?

Omdat je zo niet meer hoeft te gokken of het vlees goed is. Te doorbakken is niet lekker en zonde van je vlees. Maar rauw is niet gezond. De bacteriën die in elk stuk vlees aanwezig zijn, maak je met de juiste bereiding onschadelijk.

Waar koop ik een goede kernthermometer?

Elke kookwinkel heeft ze. Je kunt een digitale variant kopen of een analoge. De digitale moet makkelijk in gebruik zijn. De temperatuur kun je snel aflezen. Hoe minder poespas hoe fijner.

Hoe meet ik mijn vlees temperatuur?

Je prikt de thermometer voorzichtig in het dikste stuk van het vlees tot aan het midden. Je wacht op de temperatuur op je scherm en weet hoe ver de garing van binnen is. Prik altijd op 2 à 3 plekken om de temperatuur te weten. Aangezien bot en vet een afwijking op de temperatuur geeft.
Je kunt een thermometer ook instellen op de juiste temperatuur. Dan geeft het apparaatje je een seintje d.m.v. een piep. Erg makkelijk en accuraat.

Kan het ook zonder thermometer?

Jazeker, maar dan moet je wel je aandacht erbij houden. Wij van DuckDelivered.nl gunnen jou een prachtig bereid stuk vlees. Wij leveren het beste eenden vlees en jij bereidt het vlees zo mals mogelijk. Haal daarom het gokken uit je bereiding en help je zelf met een goede kernthermometer.

Nagaren of rusten

Tijdens het nagaren of rusten stijgt de temperatuur altijd nog een paar graden. Houd hier rekening mee. Voor een eendenborst kan dit wel 4-5 graden zijn. Haal het vlees dan ook 4-5 graden eerder uit de pan om het afgedekt te laten rusten.

Welke bereidingswijze kies jij voor onze eend?

Er zijn veel manieren om je eend te bereiden. Je kunt bakken, braden, grillen, roosteren (BBQ) of stoven. Ook kun je een variatie maken tussen de bereidingen. Je bakt de eendenbouten eerst aan en daarna stoof je ze gaar.

Kies je voor een stuk eendenvlees zonder bot of met. Kies je voor een klein stuk vlees of een groot stuk. Hierop baseer jij je keuze van bereiding. Ga je een eendenborst bereiden dan kun je deze bakken, grillen of roosteren. Dit doe je omdat het vlees snel gaar is en er een vetlaag op zit die je knapperig krijgt als je het vlees bakt, grilleert of roostert. Kies je voor een recept met eendenbout dan heeft de bout een langere bereidingstijd nodig. Bakken in een pan is hiervoor niet geschikt. Het vlees zal aan de buitenkant te hard worden en van binnen nog niet gaar. Braad daarom de bouten aan en gaar ze daarna lekker in een stoof of langzaam in de oven.

Hoe trancheer ik een eendenborst het beste?

Dit heerlijke stuk vlees kun je maar op 1 manier trancheren. En dat is dwars op de draad. De draden in het vlees/een spier zijn lang. Snij dwars op de lange draden waardoor deze kort worden. En dus ook mals. Zou je met de draden mee snijden, dan wordt het vlees taai.

  • Leg de eend op een snijplank
  • Snijd de eend dwars op de draden van het spierweefsel
  • Zorg ervoor dat de tranches allemaal even dik zijn en ongeveer evenveel wegen.

Bewaartijd

Het liefst zet je je heerlijke gerecht natuurlijk nog diezelfde avond op tafel, maar onze eend kan ook in de vriezer worden bewaard. Heb je product al klaargemaakt door het te bakken of braden, dan kun je het nog xxx dagen bewaren.

Bekijk onze smaakvolle recepten

Borrelplank

Gegrilde eendenburger

Geroosterde hele eend